Kuchnia – przysmaki znane i mniej znane.

Śniadania świata

Bliski Wschód - zamiast szklanki mleka podaje się miseczkę ajranu. To mieszanka jogurtu z dodatkiem soli i pieprzu. Często też podaje się roślinny odpowiednik sera – tofu. Falafel to kotleciki z nasion ciecierzycy, a humus to pasta z niej.

Indie – podstawą jest mleko w postaci białego serka podawanego z warzywami i curry lub serek smażony na maśle. Samosa to smażone w głębokim oleju pierożki z ostro przyprawionymi warzywami lub serem.

Japonia i Chiny – na śniadanie w Japonii można dostać pierożki gyoza z surową wieprzowiną, kapustą pekińską i szczypiorkiem czosnkowym. W Chinach  zaś pierogi jiaozi, faszerowane mielonym mięsem, kapustą pekińską, imbirem i cebulą. Mleka na śniadanie nie dostaniemy. Jeśli nabiał to w postaci jogurtu lub kefiru.

Meksyk – Meksykanie rano jadają tortillę z sosem pomidorowym, serem, fasolą, cebulą i dużą ilością chilli. Ale także jajka sadzone lecz podane na kukurydzianych tortillach z pikantną salsą, sosem z pomidorów, papryki, cebuli i przypraw.

Skandynawia – ryby, zwłaszcza łososie często zastępują na kanapkach wędlinę. Norweski smorebrod to wielowarstwowy sandwich z wędzonymi rybami. Szwedzi preferują łososia, Duńczycy śledzie. W Norwegii i Szwecji podaje się również geitost – słodki brązowy kozi ser. W Irlandii w śniadaniowym menu można znaleźć ziemniaki. Robi się z nich hash browns – placki smażone na głębokim tłuszczu.

Tajlandia – o poranku można zostać poczęstowanym owocami morza w każdej postaci.

Inne przysmaki

Argentyna - to różnorodna kompozycja smaków, ale podstawą jest mięso głównie wołowe przyrządzane na grillach. Ten zwyczaj nosi nazwę Asado. W codziennej kuchni jest również wiele rodzajów pasty, pizzy, drobiu i sławne empanadas – pieczone pierożki z różnymi farszami do wyboru (przesłane przez Rocci)

Cypr i „mezedes” - kulinarną przygodę na Cyprze warto zacząć od „mezedes” czyli uczty na jeden kęs wielu różnorodnych potraw od oliwek po sery , owoce morza, wędliny i słodkości. Obowiązkowo trzeba spróbować ser z mleka owczego i koziego „halloumi”. Najlepiej smakuje z melonem. „Moussakas” to zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków, mielonego mięsa, sera przyprawione beszamelem. Z deserów bardziej znana jest „baklavas” ciasto filo przekładane miodem i orzechami, a także „kolokotes” trójkątne pierożki nadziewane cukinią, rodzynkami i ziarnami pszenicy. Cypr słynie też z wielu win. Bardziej znane marki to Etko, Agios Amrosios (ekologiczna wytwórnia), Fikardos, Monte Royia, Tsiakkas.

Hiszpańskie złoto - Arbequinia to odmiana oliwek, która słynie z łagodnego smaku i wspaniałego aromatu, owoce są niewielkie,owalne i brązowe. To z nich właśnie wytwarza się oliwę uznawaną za najlepszą na świecie. Jedynie te oliwki dają bardzo niską kwasowość oliwy. Żadna z odmian nie daje tak delikatnego produktu. Oliwki zbierane są zawsze w optymalnej fazie dojrzałości. Oliwa Pradorey Arbequina to gęsta oliwa o aromatycznym zapachu i smaku. Hiszpanie polecają ją do Carpaccio i wszelkich potraw surowych i sałat.

Kambodża: prażone karaluszki www.youtube.com/watch?v=cgfq4YpSHnM   (przesłane przez Michelle)

Laos: najlepiej smakują smażone węże,  w Wietnamie w Hanoi na ulicy- psy,  a haszysz za darmo można degustować w Nepalu,  (przesłane przez 1wowo1)

Promień słońca z Sycylii – jeśli Włochy, to Sycylia, jak Sycylia to wino prosto z jednej z wielu wspaniałych winnic. Baglio del Sole Inzolia: skomponowane w 100% z typowej sycylijskiej odmiany Inzolii, mocno skoncentrowane, aromatyczne, o bardzo intensywnym zapachu. Baglio del Sole Nero Davola: absolutny król sycylijskiej winorośli. Gęste, czarne, aromatyczne o słodkich dojrzałych taninach. Baglio del Sole Merlot Syrah: to kompozycja odmian Merlot 50% i Syrah 50%, pełne intensywnych aromatów czerwonych owoców, z nutą wanilii.

Włochy, Toskania – rozpatrując pod kątem wina to podstawowe regiony to Chianti Classico, Montalcino, Maremma Toscana. Z tego pierwszego spróbować warto podstawowe o tej samej nazwie co region, a także Chianti Classico Riserva i bardzo przyjemne owocowe Sangiovese oraz ikona światowa win słodkich Vinsanto. Chętni mogą zatrzymać się w winnicy, wypocząć i zwiedzić piwnice z winem dojrzewającym w beczkach i butelkach www.selvole.com  Wino Brunello di Montalcino to najwybitniejszy przedstawiciel winnicy Caparzo niedaleko miasteczka Montalcino. Warto też wspomnieć o winie Le Grance, białe wytrawne skomponowane z Chardonnay z domieszką gron Sauvignon Blanc oraz wspaniale słodkie Moscadello di Montalcino. Z regionu Castellare pochodzi Governo produkowanego tradycyjną metodą, ale w procesie produkcji dodawane są rodzynki. Wino przez to zyskuje wyjątkową miękkość i delikatność. Region Maremma szczyci się dość świeżym winem Rocca di Frassinello, które otrzymało wiele wyróżnień. To bardzo skoncentrowane wino idealnie oddające charakter toskańskiej winorośli oraz mikroklimatu regionu. Wszystkie winnice bazują na szczepie Sangiovese, ale każde wino różni się mocno od siebie. Każdy z pewnością znajdzie coś ulubionego dla siebie.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.